De belangrijkste webdesign trends van 2023

  • Geschreven door Allard
  • Gepubliceerd op 13 augustus 2023
  • Laatst bijgewerkt op 1 november 2023
Micro animaties

Aangepaste cursoren

Wanneer je met je muis over bepaalde plekken gaat, zul je zien dat de cursor veranderd. De cursor kan getransformeerd worden in unieke vormen wanneer je over elementen navigeert. Door deze creatieve benadering kun je de bezoeker meer betrekken bij de inhoud op je website. De cursor kan ook een functionele betekenis hebben. Het biedt visuele feedback waardoor ze beter begrijpen welke elementen klikbaar zijn. Daarnaast kunnen bezoekers nieuwsgierig worden waardoor ze langer op je website blijven. Dit verhoogt de kans op conversies en het behalen van specifieke doelen, of het nu gaat om het invullen van een formulier, het bekijken van producten in een webshop of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Gebruik van AI (Artificial Intelligence)

Het is je vast niet ontgaan, de hele snelle groei van Artificial Intelligence. De kracht van AI biedt merken over de hele wereld een nieuwe manier om in contact te komen met hun doelgroep. Bijvoorbeeld door afbeeldingen te genereren met Midjourney, waardoor je jouw website kun aanvullen met hele andere content. De afbeelding die vroeger eeuwig duurden om te maken kunnen tegenwoordig met eenvoudige aanwijzigingen gemaakt worden door AI. Ook kunnen chatbots of virtuele assistenten veel vragen beantwoorden en basisondersteuning te geven buiten de openingstijden van jouw bedrijf.

Deze trend is de afgelopen maanden erg versneld. Wel is het belangrijk om te onthouden dat AI een vorm van inspiratie is en geen vervanger van menselijke creativiteit. Kunstmatige intelligentie zijn inmiddels onmiskenbaar krachtige hulpmiddelen waarmee we ontwerpen en content kunnen verbeteren. Door AI te gebruiken als inspiratiebron en het als partner te gebruiken, kunnen we onze manier van werken enorm versimpelen en verbeteren.

Minimalise

Minimalise is een van de belangrijkste webdesign trends van 2023. Niet elke website heeft felle kleuren of veel animaties nodig. Deze trend creëert een plezierige en ontspannen sfeer op een website. Zonder al te veel afleiding kun je je met een minimalistische website focussen op de essentiële boodschap. Bovendien biedt deze benadering een welkome tegenbeweging tegen de 'overdesign'-trend, waarbij de focus juist ligt op opvallende kleuren en grotere typografie.

Grotere vraag naar no-code en low-code ontwikkeling

No-code en low-code hebben zich als een veelbelovende trend gevestigd. Door middel van bijvoorbeeld Webflow of Framer kunnen we in een kortere tijd een website bouwen waardoor je veel sneller jouw nieuwe website online hebt staan. Ook is er geen diepgaande kennis nodig om wijzigingen aan te brengen aan je website, dit zouden medewerkers intern ook kunnen doen.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid verwijst naar het ontwerpen en ontwikkelen van websites op een manier die ervoor zorgt dat alle gebruikers, inclusief mensen met beperkingen, gemakkelijk toegang hebben tot de inhoud en functionaliteit. Het creëren van inclusieve online ervaringen wordt steeds belangrijker, niet alleen vanuit een moreel perspectief, maar ook vanuit zakelijk oogpunt. Zo kun je een veel bredere doelgroep met je website bereiken wat kan resulteren in een hogere conversieratio.

Micro animaties

Micro-animaties zijn een opkomende trend in webdesign die een grote impact hebben op de gebruikerservaring. Deze subtiele, kleine animaties worden toegepast op verschillende elementen op een website, zoals knoppen, menu's, laadiconen en formulieren. Hoewel ze misschien klein en onopvallend lijken, spelen ze een cruciale rol bij het verbeteren van de interactie tussen gebruikers en de website, waardoor ze een belangrijke plaats innemen in het moderne webdesign.

Micro animaties verbeteren bijvoorbeeld de gebruikersbeleving. Micro-animaties voegen een vleugje levendigheid toe aan de statische elementen van een website, bijvoorbeeld wanneer je met je muis over een element navigeert. Ook geven de animaties duidelijkheid waar de bezoeker op kan klikken of kan scrollen. Micro animaties kunnen ook aangeven dat de bezoeker even moet wachten omdat de pagina aan het laden is zodat er geen verwarring ontstaat.

keertje sparren over jouw website?

Avatar Allard

Neem contact op met Allard

allard.veneman@identty.nl